ANBI Stichting
Zonder giften van donateurs kunnen we bij Stichting Koosje niet doen wat we nu doen. Daarom zijn we ook blij met iedere schenking, in welke vorm dan ook. Stichting Koosje is door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Kortom: wij hebben de ANBI-status!
Wat is een ANBI Stichting?
De Belastingdienst kan een ANBI-status geven aan instellingen die met minstens 90% van hun inzet bijdragen aan het algemeen nut. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg, ontwikkelingssamenwerking of het onderwijs.
ANBI-instellingen zijn over het algemeen goede doelen of culturele organisaties.
Aan welke voorwaarden moet een ANBI voldoen?
Om aangewezen te worden als ANBI moet je bijdragen aan algemeen nut. Daarnaast moet je ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Belangrijk is dat de instelling in ieder geval geen winstoogmerk heeft. Ook moeten de instellingen bijvoorbeeld de contactgegevens, financiële gegevens, beleidsplan en huidige activiteiten openbaar beschikbaar maken. Daardoor is het voor iedereen mogelijk om inzage te hebben in het functioneren van een ANBI-instelling.
Wat is het voordeel van een ANBI-Status?
Een ANBI-status brengt belastingvoordelen met zich mee. En dat is natuurlijk gunstig voor donateurs. Dit geldt zowel voor losse als periodieke giften. Donateurs aan een ANBI mogen hun giften, onder bepaalde voorwaarden, aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.
Stichting Koosje hoeft over de ontvangen schenkingen en erfenissen geen belasting te betalen. Daardoor kunnen we het gedoneerde geld 100% gebruiken voor onze beoogde doelen.
Overweeg jij om te doneren aan een goed doel? Lees hier hoe je Stichting Koosje kan steunen met jouw donatie en wat je met jouw donatie zoal mogelijk maakt.
Wij willen er zijn voor mensen die (dreigend) contactverlies ervaren tussen kind en ouder. Voor hen, die iedere dag opnieuw moeten leren omgaan met ongelooflijk veel gemis en verdriet.
Als kinderen na een scheiding één van beide ouders, waarmee ze voorheen een goede relatie hadden, niet meer willen zien, wordt dat in de volksmond ‘ouderverstoting’ genoemd. Vaak gaan er beschuldigingen, manipulatie en veel ellende aan vooraf waar kinderen niet om hebben gevraagd.
Stichting Koosje kiest bewust voor de benadering “(dreigend)contactverlies tussen kind en ouder”, omdat de term ‘ouderverstoting’ onterecht impliceert dat het kind enige schuld treft.
Contactverlies is een heel complex probleem dat veel lagen kent. De gevolgen ervan zijn zo ernstig dat het vraagt om investeringen van politiek en hulpverleners. Op dit moment ontbreekt er in Nederland nog teveel kennis en expertise bij (jeugd)professionals om gespecialiseerde hulp te bieden wanneer zij te maken krijgen met complexe scheidingsproblematiek.
Vaak voelen ouders en kinderen zich niet gehoord en gezien in hun realiteit, terwijl (dreigend)contactverlies op de loer ligt. Dat maakt dat deze grote groep mensen de steun niet vinden die wel hard nodig is. Soms zoeken zij jarenlang naar dat ene luisterende oor, in de hoop erkenning te krijgen in wat hen is overkomen.
Gevoelens van schaamte, schuld, angst en wantrouwen, kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat deze mensen de verbinding kwijt raken met zichzelf.
Stichting Koosje biedt buitengesloten ouders een luisterend oor en advies. We organiseren regelmatig fysieke ontmoetingen om hen te bieden wat zij zo hard nodig hebben:
De kracht van verbinding, in veiligheid en vertrouwen.
Ontmoetingen met gelijkgestemde, waardevolle mensen.
Waar er wel begrip is voor hen die zich onbegrepen voelen.
Opdat buitengesloten ouders zich niet alleen hoeven te voelen.
Waar samen staat voor: verbinden, leren en inspireren.
Steunen, dragen en supporten.
We merken dat het organiseren van ontmoetingen voor deze grote groep buitengesloten ouders, een heel positief effect heeft. Zien en gezien worden heeft een positief effect op de levenskwaliteit, en draagt bij aan verbetering van de eigenwaarde.
Het organiseren van onze evenementen brengt ook de nodige kosten met zich mee. Denk aan de locatie, de reiskosten en de hapjes en drankjes.
Met behulp van jouw donatie kunnen we doorgaan met waar we mee bezig zijn.
Wij willen mensen die contactverlies ervaren tussen kind en ouder blijven dragen en steunen.
Zou jij ons willen dragen en steunen?